Een goede inzameling en verwerking van tweedehands textiel is harder nodig dan ooit. Kleding van zogenaamde fast fashion producenten of textiel van minder hoge kwaliteit wordt relatief snel weggegooid en moet dus op een kwalitatieve manier gescheiden worden ingezameld. Bij de recycling van afgedankt textiel in Nederland spelen lokale overheden een belangrijke rol, want zij hebben een zorgplicht voor de inzameling.

REGAIN helpt gemeenten bij de kwalitatieve inzameling van textiel. Ook veel verenigingen, stichtingen of scholen zamelen eenmalig of op structurele basis textiel in om extra inkomsten te genereren.

Bent u als gemeente op zoek naar een betrouwbare specialist voor uw textielinzameling? Of zoekt u bijvoorbeeld als vereniging een partner voor een eenmalige textielinzameling? Voor alle inzamelbehoeften biedt REGAIN een oplossing. Wij leveren maatwerk, waardoor we de kwaliteit van het ingezamelde textiel kunnen verbeteren en u tijd bespaart. Ook zorgen we voor volledige transparantie door de resultaten real-time met u te delen via de REGAIN inzamel app. Zo kunt u zien wat uw bijdrage is aan een beter milieu.

Uw hulp is nodig om textiel opnieuw te gebruiken of te recyclen

Naast gemeenten zijn ook verenigingen en stichtingen actief bezig met de inzameling van textiel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan bedrijven met veel medewerkers die bedrijfskleding dragen waarvoor wij de retourlogistiek en verwerking verzorgen met de REGAIN Resource Box. En als particulier kunt u geld verdienen terwijl u milieubewust bezig bent door uw oude, herdraagbare kleding en schoenen aan ons te verkopen. Dit kan elke zaterdag op onze locatie in Cuijk bij Cash voor Kleren.

Om al het ingezamelde textiel goed te kunnen verwerken, is de kwaliteit bij de inzameling van groot belang. Nat en vervuild textiel is vaak niet efficiënt om te recyclen. We vragen mensen om textiel en schoenen droog te verpakken, zodat we vervuiling voorkomen.

Tussen het ingezamelde textiel treffen we soms spullen aan die we niet kunnen hergebruiken of recyclen. Denk aan plastic, papier, glas, karton of metalen. We willen het aandeel van spullen die we niet kunnen hergebruiken of recyclen, verlagen door voorlichting aan consumenten over wat we wel en wat we liever niet inzamelen.

Zoekt u dus voor uw organisatie een specialist op gebied van textielinzameling? Wilt u consumenten actiever betrekken bij de inzameling en de resultaten ervan? Lees dan verder hoe REGAIN ook uw organisatie kan ontzorgen.

Uw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textiel

REGAIN resultaten in 2023

  • 5,2 miljoen kilo
    textiel ingezameld
  • 81,46%
    Producthergebruik
  • 15,17%
    Recycling
  • 3,37%
    Waste-to-Energy

UPV textiel en de impact voor organisaties

In Nederland geldt sinds 1 juli 2023 de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. Het besluit UPV Textiel is een wettelijke verplichting voor producenten en importeurs. Andere EU-landen hanteren vergelijkbare regels voor textiel. Ook fabrikanten van matrassen, auto’s en elektrische apparaten werken met een uitgebreide verantwoordelijkheid voor producenten. Het doel van UPV voor 2030 is dat 75 procent van alle textiel in Nederland hergebruikt of gerecycled wordt. Nu is dat slechts 35% van alle textiel.

Door UPV worden zowel producenten als importeurs dus verantwoordelijk voor afvalbeheer. Vanaf 2024 betalen zij een vast bedrag per kledingstuk dat op de Nederlandse markt verschijnt. Vervolgens moeten producenten en importeurs hun kleding gaan inzamelen en afvalstromen gaan verwerken, waar ze vaak nog weinig tot geen ervaring mee hebben.

REGAIN kan voor uw organisatie alle UPV verplichtingen volledig overnemen. Dit betekent dat we inzamelen, sorteren, opnieuw verkopen, terugleveren of recyclen. Daarnaast rapporteren we de bijgewerkte resultaten aan alle klanten via een eigen app. Lees meer over UVP textiel op deze pagina.

Uw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textiel

Maximale transparantie voor u via de REGAIN app

In de wereld van de textielinzameling wordt het verzamelen van gegevens steeds belangrijker. Dit komt onder andere door doelen die worden gesteld door de overheid.

Voor onze klanten ontwikkelden we in 2020 de eerste versie van de REGAIN inzamel app.
De app van REGAIN:

  • digitaliseert de gehele inzameladministratie, omdat onze chauffeurs tijdens de route alle informatie direct invoeren in de app.
  • fungeert als container-management-systeem waarmee we kunnen sturen op eventuele complicaties.
  • helpt ons om nauwkeurig bij te houden welke locaties veel vervuiling genereren, zodat hierop ook gestuurd kan worden.

Voor klanten is deze informatie gedurende de contractperiode vrij in te zien via een gepersonaliseerd dashboard, waar alle inzamelgegevens real-time bekeken kunnen worden. Ook kunnen klanten van REGAIN overzichten downloaden voor hun eigen administratie.

Uw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textiel

Wat er gebeurt na de inzameling van uw textiel?

Na de inzameling voert REGAIN een grove sortering uit. Het textiel wordt dan opgeschoond (alle afval wordt verwijderd en alle losse textiel wordt in zakken verpakt, zodat de kwaliteit van het textiel gewaarborgd blijft). Daarna leveren we het schone product aan bij onze vaste partners (gecertificeerde sorteerbedrijven die de fijne sortering van het textiel uitvoeren).

Deze bedrijven sorteren op ruim 350 soorten. Hiermee bedienen ze verschillende afzetmarkten wereldwijd met herbruikbaar textiel, sorteren ze voor recycling van grondstoffen en verwijderen ze het overige afval dat nog in de inzameling wordt aangetroffen (zoals verpakkingsmateriaal of niet recyclebare samenstellingen). Dat laatste restdeel wordt verbrand of, voor zover mogelijk, aangeboden voor recycling of hergebruik.

Ingezameld textiel kan dus op drie manieren worden verwerkt:

Hergebruik
Opnieuw dragen van kleding. Een deel van het ingezamelde textiel is herbruikbaar als hetzelfde product. Veel daarvan exporteren sorteerbedrijven naar het buitenland. Daarnaast verkopen kringloopwinkels en mensen onderling herdraagbare kleding.

Recycling
Opnieuw gebruik van vezels als grondstof. Textiel dat niet geschikt is voor producthergebruik, kan geschikt zijn voor recycling van het materiaal: het product wordt verknipt of vervezeld en de textielvezels opnieuw gebruikt.

Verbranding
Zodanig vervuild ingezameld textiel wordt verbrand. Het deel van het ingezamelde textiel dat na (voor)sortering zodanig vervuild of niet geschikt blijkt te zijn voor hergebruik of recycling wordt verbrand. Dit geldt uiteraard ook voor textiel dat via het restafval is afgedankt.

Wil je meer weten over het proces van inzameling tot recycling? Bekijk dan de video. Of informeer vrijblijvend hoe REGAIN ook uw organisatie kan ontzorgen.

Uw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textiel

De stappen van inzamelen tot verwerken

  • Inzamelen
    Inzamelen van kleding, schoenen en huishoudtextiel
  • Sorteren
    Alles wordt gesorteerd op soort textiel en kwaliteit
  • Recyclen of hergebruiken
    Kleding van goede kwaliteit wordt verkocht. Textiel van slechte kwaliteit wordt gerecycled.

Kiezen voor REGAIN betekent:

  • Uw wensen bepalen hoe we textiel inzamelen op uw locaties
  • Openheid krijgen over afzetgebieden en resultaten via een eigen app
  • Textiel verwerken volgens de regels van VHT - Certificaat Herwinning Textiel
  • Samen met uw lokale partners inzamelen

Neem vrijblijvend contact op

Textielinzameling CTA

Weten wat we voor u kunnen betekenen? Vragen staat vrij!
We gebruiken uw gegevens enkel om uw vraag te beantwoorden.
We gaan zorgvuldig met persoonsgegevens om.
Uw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textielUw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textielUw organisatie ontzorgen met inzameling en recycling van textiel

Vragen en antwoorden over textielinzameling

Lees hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over textielinzameling.

Wat mag er in de kledingcontainer?

Dit kan wel in de kledingcontainer:

  • Kleding (ook zwemkleding en ondergoed)
  • Schoenen (per paar samengebonden)
  • Gordijnen, vitrage
  • Beddengoed: lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen
  • Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes
  • Sokken en kousen
  • Accessoires: riemen, tassen, (strop)dassen, hoeden, petten,
  • handschoenen
  • Knuffels (schoon)
  • Schone poetsdoeken en lappen (groter dan 30x30 cm)

Dit kan niet in de kledingcontainer:

  • Vloerbedekking: matten, tapijt (hoort bij het grofvuil)
  • Matrassen, kussens en dekbedden (hoort bij het grofvuil)
  • Natte kleding, textiel en schoenen (eerst laten drogen)
  • Kleren met verf- of olievlekken (bij het restafval)
  • Vulling van kussens of speelgoed; breigaren (bij het restafval)
Waarom kleding hergebruiken?

Hergebruik van kleding leidt tot 70 keer lagere milieu-impact, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met wereldwijde export voor hergebruik inclusief transport emissies. Concreet wordt er maar liefst 3 kg CO2 bespaard voor ieder kledingstuk van hoge/middelmatige kwaliteit dat wordt hergebruikt. Terwijl slechts 0,01% van de hoeveelheid water dat wordt gebruikt bij de productie van nieuwe kleding nodig is bij hergebruik.

Kan kleding gerecycled worden?

Kleding die nog goed is, wordt hergebruikt als hetzelfde product. Is het niet meer draagbaar, dan worden de materialen zoveel als mogelijk gerecycled. Van linnengoed en versleten of kapotte kleding wordt bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. Op dit moment wordt slechts 1% daadwerkelijk gerecycled tot nieuwe kleding.

Wat gebeurt er met ingeleverd textiel?

Na de inzameling voert REGAIN een grove sortering uit. Het textiel wordt dan opgeschoond (alle afval wordt verwijderd en alle losse textiel wordt in zakken verpakt, zodat de kwaliteit van het textiel gewaarborgd blijft). Daarna leveren we het schone product aan bij onze vaste partners (gecertificeerde sorteerbedrijven die de fijne sortering van het textiel uitvoeren).

Deze bedrijven sorteren op ruim 350 soorten. Hiermee bedienen ze verschillende afzetmarkten wereldwijd met herbruikbaar textiel, sorteren ze voor recycling van grondstoffen en verwijderen ze het overige afval dat nog in de inzameling wordt aangetroffen (zoals verpakkingsmateriaal of niet recyclebare samenstellingen). Dat laatste restdeel wordt verbrand of, voor zover mogelijk, aangeboden voor recycling of hergebruik.